torstai 23. tammikuuta 2014

Nyt tarvitaan vettä


Meillä oli ennen joulua "talvinen" kylmänilman vaihe. Parin viikon ajan mittari tippui yöllä nollaan ja muutamana aamuna joutui autonikkunoita rapailemaan. Päivällä taas lämpeni mutta vain tuonne +15C joka tuntui varsin viileältä kun tähän lämpöön on tottunut.  Sen jälkeen onkin kelit olleet mitä parhaimmat. Aurinko paistaa ja lämmintä on siinä parinkymmenen asteen molemmin puolin. Ei siis ole kuuma mutta ihanan lämmin kuitenkin.

Keli on parhain kuitenkin vain tietyltä kantilta katsottuna. Normaalisti, varsinkin tammikuussa täällä sataa runsaasti vettä, mutta tänä vuonna on ollut todella kuivaa. Kasvit kaipaavat vettä! Me ihmisetkin kaipaamme vettä! Veden käytön rajoittamisesta on vihjailtu pitkin talvea ja nyt näyttää siltä, että se todellakin toteutuu. Kotitalouksia on jo kehotettu olemaan varovaisia veden käytön kanssa. Erilaiset patoaltaat joista juomavettä puhdistetaan, kuivuvat kuivumistaan. Kalifornian kultaiset kukkulat eivät ole muuttunueet vihreiksi, kuten ne yleensä talvella muuttuvat. Vaikka siis nautimmekin tästä ihanasta ulkoilusäästä, odotamme sitä raikastavaa vesisadetta. Tämän talven vesisateet voi hyvinkin laskea yhden käden sormilla.

Nurmikot kaipaavat vettä, palmut kaipaavat vettä, eläimet kaipaavat vettä, hedelmä- ja kasvisviljemät kiljuvat jo epätoivoisesti vettä, viiniköynnöksetkin tarvivat vettä valmistautuessaan uuteen kauteen, ja me ihmiset tarvitsemme juomavettä! 

Ja sitten on vielä se kuivuuden ikävä puoli että kaikenlaiset saastepilvet pakkautuvat kaupunkien päälle ja metsäpaloja syttyy herkemmin. Normaalistihan ne palot ovat kesäajan vitsaus mutta nyt niitä on ollut ympäri vuoden. Ensimmäistä kertaa täällä asumisen aikana olen oikeasti nähnyt täällä pohjoisemmassakin saastesumua, normaalisti sellaista näkee lähinnä Los Angelesin alueen päällä. Puun polttamisen kielto on voimassa jo toista kuukautta. Ja samaan aikaan vielä uutisoidaan Kiinan saastepilvien rantautumisesta tänne Kaliforniaan saakka. Toivotaan, että ihmiskunta pystyy vähentämään saastepäästöjä ja säästämään luontoa, päästäisiin eroon näistä vitsauksista ja toivotaan tänne vihdoinkin sitä sadetta!


Näinkin läheltä voi joskus päästä seuraamaan metsäpaloa. Kuva
parin vuoden takaa matkalta Los Angelesiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti