perjantai 31. tammikuuta 2014

Mitä Kaliforniassa pitää varoa

Joskus kotipuolesta tulee kysymyksiä siitä, millaista täällä Kaliforniassa oikeasti on ja pitääkö matkalla varoa jotain. Näin yleisesti ottaen Kalifornia on aika turvallinen paikka matkailijalle. Joka paikassa tietenkin voi sattua ja tapahtua, mutta kun kulkee järki päässä ja jalat maassa, täällä pärjää erinomaisesti.

Ihmiset; Aika moni luulee, että Amerikassa on kauhean vaarallista ja missä tahansa voi tulla ammutuksi. No periaatteessa, missä tahansahan voi tulla ammutuksi missä tahansa maassa. Televisio ja elokuvat ovat tehneet tehtävänsä ruokkiessan meidän mielikuvitustamme. On totta, että Kaliforniassa on paikkoja, kaupungiosia tai katuja, joille ei ehkä kannata mennä turistin näköisenä käveleskelemään ainakaan pimeän aikoihin. Ja on totta, että vaikka Suomessakin on keskimääräisesti paljon ampuma-aseita väestölukuun nähden, täällä niitä ehkä kannetaan enemmän mukana kuin Suomessa. Ei sitä kuitenkaan normaalissa elämässä näe, uutisissa kyllä. Elämme ihan normaalia elämää. Kun pitää maalaisjärjen mukana, pysyy poissa pimeiltä kujilta, epäilyttäviltä alueilta eikä esittele julkisesti omaisuuttaan eli anna varkaille mahdollisuutta, voi kulkea aika turvallisin mielin. On aina turvallisempaa olla siellä missä on muitakin kuin yksin tuntemattomassa paikassa, sehän on totta ihan vaikka Helsingissäkin.


Tällaista kylttiä tuskin tarvitaan Suomessa. En ole täälläkään kuin kerran nähnyt. Tapana on kuulemma joskus kaukaisilla pikkuteillä ammuskella kylttejä joten siksi tämä varoitus.

Moni myös kysyy onko lapsia täällä turvallista kasvattaa. On ja ei. Täällä ollaan lasten suhteen suojelevampia ja ehkä hiukan holhoavampiakin kuin Suomessa. Vauvoja ei missään nimessä voi jättää yksin ulos nukkumaan, tai pikkulapsia etupihalle leikkimään itsekseen ellei piha ole aidattu, tai muuten pääsy vierailta estetty. Isommat lapset on sitten eri asia. Ihmisiä on täällä todella paljon enemmän kuin Suomessa joten on selvää, että joukkoon mahtuu myös sairaita ja rikollisia. Ei yksinkertaisesti ole tapana jättää lapsia yksin. Ja äkkiä voi saada naapureilta ilmoituksen lastensuojeluun jos näin tekee. Lapsia myös kuljetetaan paljon paikasta toiseen autolla. Toisaalta, liikenne on täällä sellaista, että en itsekkään tykkää pyöräillä, joten en halua, että lapsenikaan pyöräilevät tuolla autojen seassa. Varmasti asia on myös eri maaseudulla kuin täällä kaupungissa. Toisaalta sitten, monessa asiassa lapsilla on täällä todella hyvä olla, ja onko siinä loppujen lopuksi niin paljon pahaa, että heistä pidetään tarkemmin huolta?

Aurinko; Kannattaa muistaa ottaa mukaan tai ostaa paikan päältä aurinkorasvat. Aurinko on täällä paljon polttavampi kuin Suomessa. Vaikka taivas olisi pilvinen voivat auringon säteet polttaa salakavalasti pilvien läpi. Älä unohda aurinkolaseja ja hattua! Tosin merkkiaurinkolasit ovat täällä paljon halvempia kuin Suomessa, joten nyt voisi olla hyvä tilaisuus satsata kunnon laseihin. Täällä liikkuessa usein yllättyy siitä, kuinka vähän matkan päässä voi olla ihan erilainen ilma kuin mistä lähdit. Kun lähdet viinilaaksosta, voi olla hiki puserossa mutta kun pääset San Franciscoon, hytiset jo kylmästä. Pitkähiainen paita siis kannattaa olla mukana aina. Ja tietenkin vesipullo.

Maanjäristykset; Kun ollaan vulkaanisella alueella, maanjäristykset ovat tietenkin aina mahdollisia. Pieniä järistyksiä voi tuntea silloin tai aamulla huomaa uutisista, että sellainen on ollut. Tästä kartasta näkee eri maankuoren siirroskohdat jotka järistyksiä aiheuttavat. Niitähän tällä alueella siis riittää, ja yksi on suoraan San Franciscon kaupungin kohdalla. Viimeisin yli 6.0 Richterin maanjäristys sattui vuonna 1989 jolloin 63 ihmistä  kuoli ja tuhansia loukkaantui. Lahden yli menevä silta katkesi ja Oaklandissa oleva maanteitä yhdistävä liitoskohta romahti. Kuuluisin järistyksistä on ollut vuonna 1906 "Great San Francisco Earthquake".

Luonto; Pari tietämisen arvoista seikkaa täkäläisistä eläimistä. On muutama olio joita on syytä hiukan varoa ilman mitään suurempaa pelkoa tässä lietsomatta. Sanomattakin on selvää, että jos törmäät haisunäätään, haluat kiertää sen kaukaa. Toinen vähän usemmin vastaan tuleva eläin eli pesukarhu saattaa käydä ihan talojen pihoilla, lähinnä kaivamassa ruokaa roskiksista. Vaikka pesukarhut näyttävät suloisilta, ei kannata mennä liian lähelle sillä pelätessään ne saattavat hyökätä ja purra. Monilla metsä- ja vuoristoalueilla varoitellaan karhuista. Varmin tapa pitää ne loitolla on pitää ruoat ja roskikset lukkojen takana. Ruoan haju houkuttelee niitä asuinalueille, muuten ne pysyttelevät yleensä metsässä ihmisten näkymättömissä. Telttailijoille myydään eritysiä laatikoita ruokien säilytystä varten. Vaellusreiteillä varsinkin kukkuloilla näkee varoituskylttejä puumista. Ne liikkuvat kuitenkin pääosin pimeän tultua ja niiden hyökkäykset ovat erittäin harvinaisia. Jos törmäät puumaan, jää seisomaan paikallesi ja levitä kädet ylös yrittäen näyttää mahdollisimman suurelta. Älä juokse karkuun. Entäs käärmeet sitten? Olen törmännyt käärmeisiin aina silloin tällöin ihan omalla pihallakin. Ne ovat yleensä olleet harmittomia puutarhakäärmeitä. Vaellusreissuilla voi näitä luikertijoita ehkä joskus nähdä ja jos ei tiedä ovatko ne myrkyllisiä, kannattaa pitää niihin etäisyyttä. Kaliforniassa on 11 myrkyllistä käärmelajia. Älä hämäänny kalkkarokäärmeenpoikasten pienuudesta, ne ovat itseasiassa vaarallisempia kuin aikuiset sillä ne eivät osaa vielä säännöstellä suihkuttamansa myrkyn määrää.


Punkkejakin täällä heinikoissa voi olla. Kalifornian punkeista osa kantaa borrelioosia mutta
tiettävästi eivät puutiaisaivokuumetta kuten Suomessa. Punkit Amerikan itä-rannikolla sen
 sijaan voivat kantaa myös sitä. Borrelioosin toinen tunnettu nimi, Lymen tauti, tulee Kalifornialaisen
Lymen kaupungin mukaan jossa se ensimmäistä kertaa diagnosoitiin.

Tämän kaverin näimme juoksentelevan talojen pihoilla Lake Tahoella pari vuotta sitten.
Bongasimme tämän California Kingsnaken viime vuonna vaellusretkellä.

Ja kyllä, se kuuluisa hämähäkki nimeltään mustaleski asustelee myös täällä. Useimmiten et siihen kuitenkaan matkallasi törmää. Me jotka täällä asustamme ja koluamme puutarhoissa, metsissä tai pimeissä autotalleissa, ehkä saatamme joskus törmätä. Jos tämä tapahtuu kotona, on syytä tarkistaa ettei lähinurkissa ole mustanlesken munia, koska et varmaan omaan kotiisi halua hämähäkkipataljoonaa siipeilemään. Hämähäkeistä eroon pääsemiseksi täällä myydään niin sanottuja "hämähäkkipommeja"eli myrkkyä ilmaan levittäviä torjuntapaketteja. Muutoinhan mustaleski on hyödyllinen pikkuötökkä siinä kuin muutkin hämähäkit. Mustaleski ei ole mikään suuren suuri, ja naaraan tunnistaa sen mahan alla olevasta punaisesta tiimalasikuviosta. Sen purema on voi olla vaarallinen lapsille, vanhuksille tai sairaille ihmisille, mutta kuolemat ovat nykyään harvinaisia. Sen levittämä hermomyrkky aiheuttaa parin päivän ajan kovia kipuja ja on syytä hakeutua heti lääkäriin hakemaan vastamyrkky. Uros mustaleski on yleensä pienempi ja niitä on vaikea tunnistaa, sillä ne eivät näytä ollenkaan naistensa kaltaisilta. Ne eivät myöskään ole niin myrkyllisiä että niitä tarvitsisi erityisesti pelätä. Toinen pelkoa aiheuttava hämähäkki on nimeltään Hobo spider, mutta niiden puremat ovat erittäin harvinaisia eivätkä johda kuolemaan. Tarantellat sen sijaan eivät ole ihmiselle vaarallisia. Purema voi kuitenkin aiheuttaa allergisen reaktion. Ne elävät enimmäkseen Kalifornian kukkuloilla eivätkä hakeudu taloihin sisälle joten tuskin matkallasi törmäät niihin.


Tämä ötökkä, siis mustaleski, käyskenteli yksi kaunis päivä meidän ulko-ovessa.

Ettei mene turhaksi pelotteluksi, on sanottava, että en suuremmin ole huolestunut edellä mainituista eläimistä. Ei täällä sentään viidakossa eletä. Mutta kun liikkuu paljon luonnossa, on hyvä tietää mitä voi tulla vastaan, ja muistaa kunnioittaa tätä eläinten kotia. Yleisimmät vaellus- ja kävelyreitit ovat täällä joko ihan asfaltoituja tai muuten vaan hyvin merkittyjä polkuja tai pikkuteitä, jolloin ei ole tarvetta kahlailla pusikoissa ja heinikoissa. Yleensä niillä ei myöskään olla ihan yksin. Se kannattaa myös muistaa, että monilla vaellus- tai ajoreiteillä, kun poiketaan pääteitä kauemmaksi, eivät puhelinliittymät toimi.

Turvallisia retkiä Kaliforniassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti