torstai 2. tammikuuta 2014

Jättiläispunapuiden alla Muir Woodsissa


Täällä viinilaaksojen keskellä on tietenkin paljon muutakin tekemistä ja näkemistä, kuin viinitiloilla kierteleminen. Lokakuussa veimme vieraamme ihastelemaan jättiläispunapuita Muir Woodsiin, San Franciscon pohjoispuolelle. Punapuita löytyy Kalifornian lisäksi myös Oregonista ja Kiinasta, ja ne voivat kasvaa tuhansia vuosia vanhoiksi. Valitettavasti suurin osa Kalifornian punapuumetsistä on aikojen saatossa tuhottu. Tänään, ne harvat jotka säilyivät, ovat suosittuja retki- ja vaelluskohteita. Muir Woods National Monument on saanut nimensä naturalisti, ja luonnonsuojelija John Muirin mukaan.

Vierailulle punapuumetsään kannattaa varata hyvät kävelykengät ja lämmintä vaatetta. Matkalla metsän siimekseen voi vielä olla helle mutta kun kävelet punapuumetsään, huomaat, että ilmasto muuttuu kosteaksi ja viileäksi. Näin varsinkin, jos olet liikkeellä talvella. Punapuut sitovat kosteutta öisin mereltä saapuvasta sumusta ja luovat loputtomat varjon kävelyreittien ylle. Pilkahduksen auringosta voit nähdä katsomalla suoraan ylöspäin tai jonkun satunnaisen puun lomasta. Kerrospukeutuminen on hyvä tapa varautua sekä kylmään, että kuumaan.

Pääsylippu sisään maksaa $7 aikuisilta (2013) ja sisältää alueen kartan. Pääreitit metsässä ovat asfaltoituja eli käyvät hyvin myös lastenrattaiden kanssa tai pyörätuolilla kulkeville. Todelliset vaeltajat voivat sitten valita myös vähän haasteelliseempia polkuja päästen samalla myös eroon ihmismassoista. Paras aika metsässä vierailulle on tavallinen arkipäivä, jolloin saa rauhassa ihmetellä näitä kunnioitusta herättäviä jättiläisiä, ja muuta luontoa. Parkkipaikka on varsin pieni, joten loma-aikoina ja viikonloppuisin voi joutua parkkeeraamaan aika kauas tien varteen ja kävelemään perille. Tie perille on kapea ja mutkikas mutta maisemat sitten sitäkin upeammat.

Punapuumetsässä on ihan oma tunnelmansa ja ihanan raikas ilma! Amerikkalaiseen tapaan kierros päättyy krääsäkauppaan eli matkamuistomyymälään ja pieneen kahvilaan. Kahvi kyllä maistuikin meille ulkona samoilemisen jälkeen. Innokkaimmat kansallispuistojen kävivät saavat täältä myös leiman keräilypassiinsa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti