maanantai 20. tammikuuta 2014

Calistoga - Napa Valley


Napa Valleyn retkeläisille pikkuruinen Calistogan kaupunki on mukava tukikohta. Se on lähellä monia nähtävyyksiä, tasokkaita viinitiloja, ja sen hotelleissa on yleensä mineraalivesialtaat sillä ollaan vulkaanisella maaperällä. Ilmasto laaksossa on usein lämpimämpi kuin muualla San Franciscon lahden alueella mutta öisin lämpötilat tippuvat reilusti. Kannattaa siis varata myös lämmintä vaatetta mukaan. Yöksi viinitilojen päälle laskeutuu usein mereltä tuleva sumu viilentäen samalla rypäleet.

Viime matkallamme yövyimme Indian Spring Resortissa jossa majoitutaan pieniin mökkeihin, suomalaisittain ennemminkin taloihin. Kylpylässä voi uiskennella geysirin lämmittämässä, täyspitkässä mineraalivesialtaassa tähtitaivaan alla, rentoutua auringossa ja ottaa erilaisia hoitoja. Kokeilimme itse mutakylpyä joka olikin mielenkiintoinen kokemus. Ilkosen alasti hypätään kylpyammeeseen joka on täynnä lämmintä vulkaanista mutaa. Sillä voi peittää halutessaan myös kasvot ja mudan peitossa makoillaan viitisentoista minuuttia. Sen jälkeen suihkun kauttaa lämpimään mineraalivesikylpyammeeseen hörppimään kurkkuvettä. Kylvyn jälkeen siirrytään kuumaan, höyryävään saunaan. Mutta ei mihinkään sähkökiukaalla lämmitettyyn moderniin suomalaiseen saunaan, vaan geysirin lämmittämään kaakeloituun saunaan. Istuessa tässä saunassa voit kuulla tulikuuman veden syöksyvän lauteiden alla kohti geysiriä ja hiki alkaa virrata jo pelkästä ajatuksesta. Tämä sauna oli liikaa jopa meikäläisen suomalaiselle hipiälle. Saunan jälkeen käydään uudelleen suihkussa ja sitten sinut kääritään viilentäviin pyyhkeisiin. Voit jäädä raikastavaa vettä siemaillen makoilemaan hetkeksi kurkut silmillä. Ammeita on aina vierekkäin kolme tai neljä, joten samalla voi vaikka höpötellä kaverin kanssa. Jos alasti oleminen vieraiden edessä ujostuttaa, tämä hoito ei ole sinua varten, sillä et voi välttyä näkemästä vieraita naisia samassa tilassa ottamassa omia kylpyjään. Muitakin hoitoja on toki saatavissa kuten hierontoja ja kasvohoitoja. Voit käydä välillä rauhoittumassa Buddha -lammella joka on rakennettu erityisesti mietiskelyä varten.


Upeat naiset kylpylän seinältä.


Calistogan nähtävyyksistä voidaan mainita muun muassa Old Faitfull Geyser of California ja Petrified Forest. Geysir purkautuu puolen tunnin välein yläilmoihin ja sitä odotellessa voi ihmetellä esimerkiksi pyörtyviä Tenneseen vuohia ja muita eläimiä. Geysir on yksi maailman kolmesta geysiristä joka on saanut etuliitteen faithful eli uskollinen, koska se purkautuu niin säännöllisesti. Kun show on ohi, jäät miettimään että tässäkö tämä nyt oli. No, mutta nyt se on ainakin nähty. Alueelta siirrytään ulos sujuvasti lahjatavarakaupan kautta kuten usein Amerikassa on tapana.

Petrified Forest sen sijaan on muumioitunut metsä. Sen jättiläispunapuut muuttuivat kiveksi 3,4 miljoonaa vuotta sitten tulivuoren purkautuessa. Ota mukaan hyvät kävelykengät. Kävelyreittejä on eri pituisia ja polut niin leveitä, että ne soveltuvat vaikka lastenrattaiden kanssa kulkemiseen. Täällä pääsee lähelle luontoa ja historiaa.
Ihan Calistogan vieressä on St. Helena, kaupunki joka on täynnä viinitiloja, hyviä ravintoloita ja sen idyllisessä keskustassa on myös mukavia pikkukauppoja. Tunnetuimpia viinitiloja tai maisteluhuoneita lienee esimerkiksi Beringer Bros, V. Sattui ja Rutherford Ranch Winery. St. Helenassa sijaitsee myös maailmankuulu ravintolakoulu CIA eli Culinary Institute of America. Kannattaa käydä tutustumassa opiskelijoiden taidonnäytteisiin. Instituutin tiloissa on À la carte -ravintola, kahvila ja myymälä josta voi ostaa kaikenlaisia keittiötarvikkeita, kirjoja tai matkamuistoja. Koulun tiloissa järjestetään erilaisia tapahtumia, ja lähes joka päivä pääsee seuraamaan näytöskeittiöitä.
Myskikurpitsakeittoa, Paahdettuja pinjansiemeniä, Kaneli-ranskankermaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti