maanantai 15. syyskuuta 2014

Suomen matka 2014; Linnanneitona Turun linnassa

Seuraavana matkapäivänä oli ohjelmassa kauan odotettu käynti Turun linnassa. Mieheni on oikea historiafriikki ja haluaa aina nähdä kaikki keskiaikaiset rakennukset, etenkin linnat, joten voitte uskoa, että tästä kohteesta oli puhuttu jo kauan.

Turun linna on siitä kiva paikka, että siellä on muutakin näkemistä kuin vain pelkät kiviset seinät. Eri huoneissa on erilaisia näyttelyitä ja osa huoneista on sisustettu ajan hengen mukaisesti. On kaikenlaista luettavaa ja katseltavaa; vaatteita, huonekaluja, koruja, kirjoja, ja lapsillekkin on omat juttunsa. Toisaalta taas, linnan koko voi äkkiseltään yllättää. Kierrellessä eri huoneita, voi helposti kuluttaa monta tuntia, ja jossain vaiheessa kiertelyynkin väsähtää. Varsinkin jos mukana on sinne tänne ryntäilevä kaksivuotias jota on kannettava rappusia ylös alas.Turun linnan perusnäyttely kertoo linnan elämästä 1500 -luvulla. Ensiksi kierretään päälinna jossa ovat suurimmat näyttelyt, salit ja kirkko. Vaikka linna onkin iso, ei  kierroksella pääse eksymään sillä opasteet ovat selkeät ja siellä täällä pääsee jututtamaan keskiajan vaatteisiin pukeutuneita oppaita. Opastetut kierrokset maksavat vain 2,5€ ekstraa pääsylipun päälle, joten suosittelen ehdottomasti. Pääsymaksu on 9€ aikuisilta ja 7€ lapsilta (7-17 -vuotiaat) (2014). Me kuitenkin halusimme kiertää linnaa omaa tahtiin lapsen vuoksi. Kierroksen päättävässä esilinnassa on erilaisia tyylihuoneita joissa voi ihailla vanhoja huonekaluja sekä vaatteita, ja vanhat vankisellit.


Noin puolessa välissä linnan kierrosta on lapsille koottu oma lastenlinna. Yli neljä vuotiaat lapset pääsevät linnassa omalle pikkuritarikierrokselle ja näimmekin yhden ryhmän kiertelevän ritarin vaatteissa. Se näytti tosi mukavalle mutta meillä ei vielä ikä riitä tähän hauskuuteen. Sen sijaan ihmettelimme lasten juttuja omatoimisesti. Lelunäyttely ei vielä tämän ikäistä jaksanut kiinnostaa ja tonttu-ukon aarrekammari aiheutti meissä kaikissa pientä hämmennystä sillä emme nähneet siellä yhtään tonttua. Sen sijaan ritarinsali oli todella iso hitti. Niin iso, että kun sieltä piti lähteä pois, tuli itku. Ritarinsalissa voi sovitella erilaisia keskiajan vaatteita, haarniskoja, baskereita ynnä muuta. Ihan vaikka aikuisetkin. Pian meillä oli valtaistuimella istuva linnanneito joka piti hatustaan kaksin käsin kiinni kun olisi pitänyt lähteä. Pakko oli kuitenkin jatkaa kierrosta eteenpäin, ja jättää hienot linnan vaatteet seuraaville leikkijöille.
Linnaan tutustumisen lopuksi joimme pullakahvit esilinnan pihalla olevassa Juhana Herttuan Kellarissa, joka on linnan ravintola. Sen jälkeen olikin mukava mennä lepuuttelemaan vähän jalkoja takaisin punaiselle tuvalle jossa asustimme. Kun pikkuneiti otti päiväunia, me istuimme ulkona auringossa ja joimme lasit kuohuvaa loman kunniaksi.

Illalla meillä oli tarkoitus kerätä kimpsut ja kampsut ja hypätä Tukholmaan viemään laivaan. Sitä ennen ehdimme kuitenkin vielä käydä kurkistamassa Turun tuomiokirkkoon. Kirkkokin on suurimmaksi osaksi keskiajalta vaikka sitä onkin rakennettu monessa eri vaiheessa. Näin pikkukaupungin tytölle Turun tuomiokirkko tuntui valtavan isolle kirkolle. Ja onhan sillä vaikuttava historia tulipaloineen kaikkineen. Kirkon alle hautakammioihin on haudattu tuhansia ihmisiä ja vanhimmat luut ovat 1100 -luvulta.
Laivan lähtöä odotellessa söimme illallista Ravintola Rantakertussa. Arvio: Tosi kiva paikka! Palvelu oli riisuttu minimiin (ruoat tilattiin tiskiltä ja astiat vietiin itse pois) mutta se näkyi edullisissa hinnoissa. A la carte -annokset olivat positiivinen yllätys sillä niissä ei juuri näkynyt eineksiä, ja ne olivat herkullisen makuisia. Tämä opiskelijoille suunnattu ravintola tarjoaa myös pesulapalveluja, ja isona plussana oli ulkoterassin keskelle aidattu hiekkaleikkialue leluineen. Kerrankin väsyneet äiskä ja iskä saivat nautiskella kaikessa rauhassa! Näitä lisää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti