maanantai 19. toukokuuta 2014

Road Trip 2014 (Day 3); Kaupunkikierros Salt Lake Cityssä


Hyvin nukutun yön jälkeen starttasimme päivällä Vineyardilta kohti Salt Lake Cityä. Tarkoituksena oli vähän nähdä Utahin pääkaupunkia, ja etenkin vierailla Temppeliaukiolla (Temple Square). Kaupungin ovat aikoinaan perustaneet mormonit ja se toimii tänäkin päivänä mormonien tukikohtana.

Sekaannusta meille vieraasta osavaltiosta tulleille aiheutti ihan ensimmäiseksi maantiekyltit. Täällä ei freeway -kylteissä käytetä teiden nimiä vaan kaikilla teillä on numerot. Kun navigaattori sanoo "Ota 250A 3000 south to 2000 north" kuulostaa se jopa jotenkin huvittavalle. Perille kuitenkin päästiin, eikä kaupunkikaan tuntunut ihan niin isolta mihin olemme San Franciscossa tottuneet.

Aloitimme Temppeliaukion kierroksen Visitor Centeristä (niitä on aukiolla kaksi) josta saimme oppaaksemme kaksi brasiliasta tänne tullutta, hameisiin ja paitapuseroihin pukeutunutta lähetyssaarnaajaa eli sisarta. He kertoivat meille sekä mormonien että aukiolla olevien rakennusten historiasta, sekä kierrättivät alueella. Kävimme sisällä yhdessä kokoushuoneessa, Assembly Hallissa (meikäläisen silmään lähinnä kirkko) ja Tabernaclessa jossa pidetään muun muassa konsertteja. Itse temppeliin ei meillä "ei mormoneilla" ole asiaa, ei edes mormonikortin omaavien sukulaistemme mukana. Ulkoapäin temppeli näytti kyllä suurelta ja hienolta, ja saimme kierroksen temppelin sisätiloista pienoismallin merkeissä. Temppelin rakentaminen aikoinaan kesti 40 vuotta ja se on valmistunut vuonna 1893.

Kierros päättyi toiseen visitor centeriin jossa meille näytettiin (minun mielestäni puhdas mainos-) video mormoneista. Videon edetessä siirryttiin aina asianmukaisella rekvisiitalla sisutetuista huoneista toiseen sen mukaan miten ihmisen elämänkaari kulkee, ja loppupäätelmä tuotiin esille joka käänteessä; perheitä ei mikään voi erottaa vaan tapaamme taas kuolemankin jälkeen uudelleen. Jäin miettimään, mitähän mukanamme olevat 5 -vuotiaat lapsukaiset mahtoivat ajatella tästä kuolemaa koskevasta videosta. Saimme vielä kotiin viemisiksi Mormonien kirjan. Kohteliaasti kuitenkin kieltäydyimme antamasta yhteystietojamme lisätietojen lähettämistä varten, voimmehan aina kääntyä perheemme puoleen näissä asioissa. Tämä osuus kierroksesta oli selvästi kohdennettu meille kahdelle ei-mormonille. Nämä opastetut kierrokset ovat ilmaisia ja antavat kattavat katsauksen historiaan joten ihan voin suositella täällä vieraileville. Niitä voi kysellä kummasta tahansa vierailijapisteestä.



Assembly Hall 


Tabernacle


Temppeli


Temppeliaukiolta nälkäiset suut suuntasivat kaupungille tallustelemaan ja etsimään ruokapaikkaa. Varmaan Salt Lake Cityllä olisi ollut muutakin tarjottavaa nähtävyyksien suhteen mutta me suuntasimme takaisin kotiin. Huomiselle on pyöritelty monenmoista suunnitelmaa Timpanogoksen luolista Sundancen hiihtokeskukseen jossa pidetään vuosittain filmifestivaalit. Saas nähdä minne sitä lopulta oikein päädytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti