torstai 6. helmikuuta 2014

Lapsiperheiden Kalifornia


Matkustaminen Amerikassa lasten kanssa on helppoa. Täällä rakastetaan lapsia! Koska asukkaita on paljon, on lapsiakin paljon, ja eri paikat varautuvat pieniin asiakkaisiin monin eri tavoin. Olemme kierrelleet oman pikkuihmisemme kanssa ristiin rastiin Kaliforniaa ja taas on uusi reissu suunnitteilla. Toistaiseksi kaikki matkat ovat menneet hyvin. Ravintolat täällä ovat tottuneet lapsiasikkaisiin, hotelleissa on yleensä saatavissa matkasänky ja pääsymaksut nähtävyyksiin ovat lapsilta halvemmat, pienimmiltä jopa ilmaiset.

Enimmäkseenhän täällä kuljetaan autolla. Se helppottaa reissaamista kun saa tehdä asiat omaan tahtiin ja jättää välillä tarpeettomia tavaroita autoon. Autoilu mahdollistaa myös reitti- tai aikataulumuutokset tarpeen mukaan. Lentomatkustaminenkin on tullut meille tutuksi. Lentokentät ovat siistejä ja niistä useimmiten löytyy jonkunlainen "perhehuone" tai imetyshuone. En ole nähnyt täällä yhtä upeita leikki- ja hoitoalueita kuin joillakin Euroopan kentistä, mutta aikaakaan niiden etsimiseen ei ole meillä ollut. Sen sijaan olemme olleet iloisesti yllättyneitä, kun meidät on useamman kerran ohjattu erilaisten jonojen ohi esimerkiksi turvatarkastuksissa.


Odottelua Chicago O'Haren lentokentällä


Pari kertaa vuodessa ajamme Etelä-Kaliforniaan sukuloimaan. Autossa istumista tulee tuolloin noin 7-8 tuntia riippuen ruuhkasta ja pysähdyksistä. Nekin matkat on olleet suhteellisen helppoja. Automatkoille otan aina mukaan pienen kylmälaukun jossa on evästä, maitoa ja vettä lapsukaiselle sekä usein jotain myös meille aikuisille. Kyseisellä reitillä ruokapaikat ovat valitettavasti lähinnä raskasta ja rasvaista pikaruokaa, joten on hyvä varautua matkaan myös kevyemmällä ruoalla, hedelmillä ja muilla välipaloilla. Eväiden avulla voi vähentää pysähtymiskertojakin mukavasti minimiin. Jos reitti ei ole ennestään tuttu, kannattaa vähän ottaa selvää millaisia ruokapaikkoja on tarjolla, koska niidenkin välimatkat voivat olla pitkiä. Joskus pysähdymme levähdysalueille ihan vain jalottelemaan, vaihtamaan vaippaa ja käymään veskissä. Ja välillä teemme pikapysähdyksen tienvarsistandeille joissa myydään tuoreita hedelmiä suoraan farmeilta, nam nam! Tienvarsikyltit kertovat aina kuinka pitkästi on matkaa seuraavaan ruokapaikkaan, huoltoasemaan tai levähdyspaikkaan. Levähdyspaikoilta voi harvemmin ostaa mitään ruokaa ja eikä huoltoasemiltakaan hodaria isompaa ruokaa, joskus ei sitäkään, joten siksikin kannattaa suunnitella pysähdyspaikat etukäteen.

Matkan etukäteissuunnittelu kannattaa aina kun reissaa lasten kanssa. Vaikka muutoksia tulisikin matkan varrella, on hyvä olla jonkunlainen pohja suunniteltuna missä kannattaa pysähtyä ja mihin aikaan suunnilleen ollaan perillä. Näin voi ennakoida eväiden tarpeen, päiväunien ajat ja muut. Kaliforniassa lapsiperheitä hemmotellaan, ja monessa kohteessa on lapsille omaa ohjelmaa. Kannattaa siis ottaa etukäteen selvää missä yöpyy tai missä vierailee. Autoon kannattaa varata kosteuspyyhkeitä ja varavaatteita vahinkoja varten, viltti, leluja, kirjoja sekä puuha- ja värityskirjoja. Pienempiä taaperoita varten myydään myös käteviä vesivärityskirjoja, jossa kynän sisällä on pelkkää vettä, ja kuvia värittäessä värit tulevat esiin kirjasta. Kuivuessaan värit taas katoavat ja samaa kuvaa voi siis värittää useita kertoja. Tällä värityslehtiöllä ei voi saada sotkua aikaiseksi! Täydellinen setti siis esimerkiksi lentomatkalle. Ipadit ja iphonet eivät ole meillä olleet vielä lapsen käytössä, mutta eiköhän sekin päivä tule, kun ne hoitavat osan lapsen viihdyttämisestä.
Suurimmassa osassa yleisistä tiloista on vaipanvaihtoalustat. Jollei ole varsinaista alustaa, on ainakin pöytätilaa johon vauvan voi laskea omalle alustalle. Olin hiukan ihmeissäni Suomessa käydessämme kun monessa paikassa (myös sellaisissa jotka perhepaikoiksi itseään mainostivat) ei ollut minkäänlaista paikkaa vaihtaa vauvalle vaippaa. Vessatkin olivat hirvittävän ahtaita ettei oikein ollut mahdollisuutta soveltaakaan. Mietin, voiko osasyy pienemmissä kaupungeissa olla se, että joka paikkaan on niin lyhyt matka, että vaipanvaihtokin suoritetaan enimmäkseen kotona? Mutta kyllä kai suomalaisetkin vauvojen kanssa liikkuu joskus? Täällä suoritan vaipanvaihdon usein autoni takakontissa. Kuulostaa hurjalle, mutta se on oikeasti helpoin tapa, sillä auton takakontti on ihan suora alusta ja juuri sopivalla korkeudella. Pakkanenkaan ei täällä vaivaa joten miksi siis ei. Reissuilla tosin peräkontti on usein täynnä tavaraa ja silloin ravintola on se varmin pysähdyspaikka. Huoltoasemien vessat ovat joskus likaisia, eikä niissä aina ole alustoja. Uudemmissa paikoissa, etenkin ostoskeskuksissa, on usein niin sanottu "perhehuone" (Family Room tai Family Lounge) jossa on kaikenlaista tarpeellista. Se on yleensä joko yksi huone johon voi mennä perhe kerrallaan vaihtamaan vaippaa, lämmittämään maitopulloa tai potalle, tai varsinainen oleskelutila leikkitiloineen, ruoanlämmityspisteineen ja imetyskoppeineen. Varsinaista luksusta perheille!

Syöttötuoli löytyy täällä yleensä ravintolasta kuin ravintolasta. Monet paikat ovat suuntautuneet houkuttelemaan asiakkaikseen perheitä, ja heillä on lapsille oma menu, värityskuvia ja värikynät. Usein annoskoot ovat kyllä niin isoja, että pienimmät lapset syövät vanhempiensa annoksista. Eikä sitä panna täällä pahakseen, päinvastoin, pieni lautanen ja lusikka ilmestyy äkkiä pöydälle. Tarjoilijat höpöttävät ja hymyilevät lapsille. Joskus olemme saaneet jälkkäriksi hedelmiä, tai lähteneet kotiin ilmapallon kanssa. Myös kaupanmyyjät antavat lapsille usein hedelmän tai tarroja. Ylipäätään, lapsille puhutaan, vilkutellaan ja hymyillään paljon. Ja niille, joiden on vielä vaikea keksiä vieraille ihmisille jotain sanottavaa, sitä small talkia, lapsista löytää aina yhteisen puheenaiheen. Joskus tuntuu, että kaupassa käynti vie nykyään niin paljon enemmän aikaa kuin ennen, kun niin monet haluavat jutella pikkuneidille tai kysellä hänestä jotain. Toisaalta, siitä tulee kyllä tosi hyvä mieli! Kalifornia on lapsiperheille hyvä paikka!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti